Home / O nama / Page 2

O nama

Dijamant je najveći proizvođač jestivih ulja i vodeći proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u Srbiji. Istorija kompanije datira od davne 1938. godine i tadašnje fabrike ulja „Beograd”, da bi danas, transformacijom poslovanja, zrenjaninska uljara poslovala kao članica Fortenova grupe.

Rast kompanije pratio je i razvoj portfolija – uz Dijamant i Dobro jutro lansiran je i novi brend funkcionalne hrane, Omegol, koji je vrlo brzo zauzeo značajno mesto kod potrošača na tržištu Srbije. Dijamant i Kikindski mlin poslovno se spajaju krajem 2021. godine nastavljajući zajedno da neguju iste poslovne vrednosti – kvalitet, iskustvo, tradiciju i inovaciju.

Uporedo sa razvojem asortimana formirana je i snažna distributivna mreža sa centrima u Beogradu, Nišu, Čačku, Vrbasu i Zrenjaninu, čime je omogućena dostupnost Dijamant proizvoda potrošačima u svim delovima zemlje.

Home / O nama / Page 2

O nama

Dijamant je najveći proizvođač jestivih ulja i vodeći proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u Srbiji. Istorija kompanije datira od davne 1938. godine i tadašnje fabrike ulja „Beograd”, da bi danas, transformacijom poslovanja, zrenjaninska uljara poslovala kao članica Fortenova grupe.

Rast kompanije pratio je i razvoj portfolija – uz Dijamant i Dobro jutro lansiran je i novi brend funkcionalne hrane, Omegol, koji je vrlo brzo zauzeo značajno mesto kod potrošača na tržištu Srbije. Dijamant i Kikindski mlin poslovno se spajaju krajem 2021. godine nastavljajući zajedno da neguju iste poslovne vrednosti – kvalitet, iskustvo, tradiciju i inovaciju.

Uporedo sa razvojem asortimana formirana je i snažna distributivna mreža sa centrima u Beogradu, Nišu, Čačku, Vrbasu i Zrenjaninu, čime je omogućena dostupnost Dijamant proizvoda potrošačima u svim delovima zemlje.

Dijamant, prisutni od 1938

Kompanija Dijamant najveći je proizvođač jestivih ulja i vodeći proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u Srbiji.

Istorija Dijamanta datira od davne 1938. godine kada je tadašnja fabrika ulja „Beograd” prerađivala 25 tona suncokreta, što je rezultiralo proizvodnjom šest tona ulja. Nepune dve godine kasnije, sedište kompanije seli se u Petrovgrad, današnji Zrenjanin, a 1946. godine kompanija svoj rad započinje pod nazivom fabrika ulja „2. oktobar”. 

Najmodernija fabrika margarina otvorena je 1971. godine kada se i naziv menja u „Industrija ulja Zrenjanin”, dok se sa proizvodnjom omiljenog brenda potrošača Dobro jutro započinje devet godina kasnije. Asortiman se upotpunjuje 1988. godine Dijamant majonezom, čime zvanično počinje nova era u poslovanju prve kompanije za proizvodnju namaznih margarina i majoneza u Srbiji.

o-nama-Dijamant

Istorijat

1946
Ozvaničeno ime: Fabrika ulja „2. oktobar“
Ozvaničeno ime: Fabrika ulja „2. oktobar“
  • Rešenjem Vlade FNRJ Fabrika ulja postala državno preduzeće.
  • Ozvaničeno ime: fabrika ulja „2. oktobar“.
  • Izgrađeno podno skladište kapaciteta 600 vagona suncokreta.
1951
Izgrađena nova rafinerija
Izgrađena nova rafinerija
  • Izgrađena nova rafinerija kapaciteta 50 tona dnevno. Dotadašnja pretvorena u predrafineriju.
1957
Počinje sa radom fabrika biljnih masti
Počinje sa radom fabrika biljnih masti
  • Počinje sa radom fabrika biljnih masti.
1962
Završena nova točiona sa prvom automatskom linijom punjenja boca
Završena nova točiona sa prvom automatskom linijom punjenja boca
  • Završena nova točiona sa prvom automatskom linijom punjenja boca (kapacitet 2000 staklenih boca na sat). Uvezena oprema iz Francuske.
  • Završen silos sa 56 metalnih ćelija, kao sastavni deo ranije izgrađenog podnog skladišta, kapaciteta 2000 vagona suncokreta.

Vrednosti - kvalitet i tradicija

Tokom višedecenijskog poslovanja Dijamant je uspešno odgovarao na promenljive potrebe tržišta, ostajući dosledan kvalitetu po kome je prepoznat od strane potrošača. Liderska pozicija brenda Dijamant u kategorijama jestivo ulje, majonez, stoni i namazni margarin potvrđena je od strane globalne agencije Nielsen na osnovu prikupljenih podataka za tržište maloprodaje, te je 2021. godine Dijamant proglašen za brend broj jedan u Srbiji. Dobitnici priznanja su i proizvodi iz Dijamant način linije, kao i proizvodi koji su vizuelno i sadržajno unapređeni – Classic i Light majonez, Blagi i kečap sa 0% šećera, proizvodi iz linije Ukusi tradicije, margarin Bakes and Cakes i mnogi drugi.

Prateći trendove u prehrambenoj industriji Dijamant je portfolio dopunio namazom koji pogoduje biljnom načinu ishrane – Dobro jutro Natur sa dodatkom ovsenog napitka, koji je nosilac ,,V-label” veganske oznake. 

Dijamant je posvećen implementaciji ekoloških praksi i principa održivosti u svim aspektima svog poslovanja i 2024. godine na tržište je plasirana nova lakša boca Dijamant ulja. Primenom napredne tehnologije i savremenih proizvodnih pogona smanjena je količina plastike, čime je dat doprinos smanjenju zagađenja i emisije CO2, uz očuvanju prirodnih resursa.

7

Misija i vizija

Misija
Predvideti i ispuniti želje i potrebe naših potrošača i u skladu s tim im ponuditi raznovrstan portfolio vrhunskih proizvoda. Biti poželjan poslodavac koji motiviše zaposlene da postižu najbolje rezultate. Biti odličan partner svojim kupcima, dobavljačima i svim ostalim poslovnim saradnicima. Biti odgovoran prema životnoj sredini i društvenoj zajednici u celini. Biti odgovoran prema akcionarima i obezbediti im maksimizaciju profita.
Vizija
Učvrstiti poziciju vodećeg proizvođača ulja, biljnih masti, margarina, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u zemlji i regiji
NOVOSTI
Budite u toku
izabrani-proizvod-godine-02

Dijamant, član Fortenova grupe, dobitnik prestižnog priznanja „Izabran proizvod godine 2025” u dve kategorije – majonez i kečap

izabrani-proizvod-godine-02
Dijamant, član Fortenova grupe, dobitnik prestižnog priznanja „Izabran proizvod godine 2025” u dve kategorije – majonez i kečap
moj-izbor-01
Kompanija Dijamant dobitnik priznanja „Moj izbor“ po 15. put zaredom