Zdrava ishrana je ključna za održavanje optimalnog zdravlja i vitalnosti. Konzumiranje raznovrsne i nutritivno bogate hrane pomaže u održavanju normalnog funkcionisanja organizma, sprečavanju bolesti i poboljšanju kvaliteta života zato misli zdravo – jedi zdravo.
Zdrava ishrana je temelj vitalnosti i dobrog zdravlja i zato smo sa ponosom započeli kampanju „Misli zdravo, jedi zdravo“ koja će, kroz niz edukativnih radionica, predavanja i aktivnosti posvećenih pravilnoj ishrani i zdravlju na radnom mestu, trajati tokom meseca maja. Kampanja je rezultat nagrađene ideje naše koleginice Tatjane Lavrnja, predložene u okviru internog konkursa „Misli zdravo, budi zdravo“.
Prva u nizu planiranih radionica održana je na temu „GMO hrana – za i protiv“. Dilemu da li je reč o nečemu stvarno opasnom ili je to još jedna u nizu zabluda pokušao je da razreši naš kolega Predrag Nenin, menadžer za upravljanje kvalitetom. Radionica je podstakla dinamičnu diskusiju i otvorila brojna pitanja o bezbednosti, koristima i rizicima genetski modifikovane hrane, a posebnu pažnja izazvao je primer šargarepe, jer je potpuno nejasno otkud u današnjoj šargarepi poreklom iz Persije koja potiče još iz X veka, prisustvo beta-karotena u korenu koji nije izložen svetlosti.
Na kraju, nameće se zaključak da postoji zabluda o tome da je genetski modifikovana hrana automatski štetna i loša za zdravlje, ali svakako je da su zdravstvene analize činilac koji će definitivno otkloniti dilemu postoji li štetnost nekog proizvoda po zdravlje.
U okviru projekta „Misli zdravo, jedi zdravo“ uspešno je realizovana radionica posvećena pravilnoj i zdravoj ishrani, namenjena zaposlenima koji žele da unaprede svoje svakodnevne navike.
Predavač je bila dr Branislava Teofilović, farmaceut i nutricionista sa bogatim akademskim i praktičnim iskustvom iz ovih oblasti. Kroz stručno predavanje i interaktivnu diskusiju, učesnici su imali priliku da saznaju više o važnosti zdrave ishrane na poslu. Ona je dodatno istakla:
„Uravnotežen unos svih makronutrijenata – ugljenih hidrata, proteina i masti – uz dovoljan unos vlakana, vitamina i minerala, ključan je za pravilno funkcionisanje organizma. Poseban akcenat stavlja se na izbor zdravih masnoća, redovnost obroka, kontrolu unosa soli i šećera, kao i adekvatnu hidrataciju. U uslovima savremenog života i rada, uključujući smenski rad i fizičku aktivnost, ishrana mora biti prilagođena individualnim potrebama i svakodnevnim izazovima.“
Zainteresovanost i angažovanost učesnika bila je izuzetna, što je rezultiralo velikim brojem zakazanih individualnih konsultacija, koje će biti održane 30. maja.
Projekat „Misli zdravo, jedi zdravo“ još jednom je pokazao koliko je važno ulagati u dobrobit i zdravlje zaposlenih. Kroz edukaciju, podršku i konkretne savete, zajedno gradimo zdravije i snažnije radno okruženje.
Tokom maja učimo o principima zdrave ishrane, a danas smo teoriju pretočili u praksu – pripremajući zdrave zalogaje na radionici punoj ukusa, timskog duha i pozitivne energije.
Radionica „Pravimo zdrave zalogaje“ organizovana u okviru projekta Misli zdravo, jedi zdravo, i bila je pravi mali praznik za čula. Pod stručnim vođstvom naše tehničarke Branislave Bunjevac, kuhinja je postala mesto okupljanja koleginica iz operativnog planiranja, marketinga, finansija, kontrolinga i knjigovodstva, koje su sa puno entuzijazma pripremile dva fantastična recepta:
🍪 Integralni keksići sa semenkama – hrskavi, bogati vlaknima i savršeni za zdrav međuobrok.
🥥 Energetske vegan kuglice – slatke bez dodatog šećera, prepune orašastih plodova i sušenog voća.
Radionica je još jednom potvrdila da usvajanje zdravih navika počinje upravo u svakodnevnom okruženju – kroz zajedničko deljenje znanja, iskustava i kvalitetnih obroka
Hvala svima koji su učestvovali – vidimo se uskoro sa novim izazovima u okviru projekta Misli zdravo, jedi zdravo! 🌟
Sastojci:
Priprema:
Sve zamestiti, razviti oklagijom debljine oko 1 cm (kada se razvije testo ne može da se pomera već se i malo rukom oblikuje jer ima mnogo semenki). Seče se čašom kao počačice (može i kao štangle ali se teže oblikuje jer ima mnogo semenki). Peče se na 180ꞌ , 15-20 min. Od ove smese se dobija količina od 3 pleha.
Sastojci:
Priprema:
Sjediniti obe smese, dodati 3 kašike kokosovog ulja i 2 kašike kokosa.
Zatim praviti kuglice. (ako je smesa kompaktna, može se dodati malo vode).
Zaposleni su imali priliku da učestvuju u online konsultacijama sa nutricionistkinjom dr Branislavom Teofilović. Tokom ovih individualnih sesija, mogli su da postave lična pitanja i dobiju stručne, praktične savete prilagođene svojim potrebama.
Time smo kompletirali sve planirane aktivnosti u maju mesecu za projekat “Misli zdravo, jedi zdravo”.
Hvala svima na angažovanju i poverenju!
Radujemo se ponovnom susretu i novim prilikama za zajedničko učenje i zdraviji život.
U posudi pomešati 25g putera od lešnika, 30g otopljene crne čokolade, 20g kornfleksa bez šećera i 1 kk meda. Staviti u kalup obložen pek papirom i ostaviti da se stegne u frižideru oko 2h.